úterý 7. dubna 2015

Velikonoční bochánek

Velmi jednoduchý recept a zvlášť, máte - li pekárnu na kynutí těsta!

Mám svoje osvědčené kynuté těsto, ale na mazanec jsem chtěla vyzkoušet něco nového a byla to vynikající volba. 


Inspiraci jsem hledala na internetu a ukládám si jej mezi oblíbené, protože chuť je dokonalá! 

Suroviny: 

500 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru (používám bio vanilkový)
200 ml mléka
120 g másla 
3 žloutky 
3 lžičky sušeného droždí (30 g droždí)
špetka soli 

rozinky(můžete namočit v rumu) a mandle(sekané) a množství ponechám na vaší chuti  

vejce na potření
mandle na posypání 

Z kuchyně:  

kuchyňská váha s (dovažováním) 
velká plastová mísa
4 keramické misky
odměrka 
lžičky 
lžíce 
nůž 
vařečka
vidlička 
mašlovačka
nůžky nebo ostrý nůž

pačící papír 
plech

 Postup: 

Necháte - li těsto kynout v pekárně - je to skoro bez práce - odvažte a odměřte si potřebné množství surovin. 
Pak už jen nalijte všechny tekuté složky do pekárny a nasypejte všechny sypké ingredience. 
Zapněte program těsto a hurá! 
Za zhruba hodinku a půl máte hotovo. 

Pokud na to jdete tradičně. 
Připravte si všechny suroviny. 
Odvažte si do velké mísy mouku a do malé misky cukr.
Odvažte máslo a nechte v další malé misce hodně povolit (určitě můžete použít i fígl s mikrovlnkou)
Oddělte si žloutky od bílků.
Odměřte si mléko, lehce ho prohřejte, ať je vlažné. 
Pak do něj nasypte trochu cukru a rozdrobte potřebné množství droždí. 
Promíchejte a nechte na teplém místě vyjít kvásek.

Do mouky přidejte špetku soli, nasypejte cukr a vanilkový cukr a promíchejte. 
Udělejte důlek a  nalijte tam kvásek. 
Pak přidejte žloutky a trochu propracujte vařečkou. 
Poté vsypte rozinky a nasekané mandle. 
Přilijte (chladné, ale tekuté) máslo. 
Pečlivě promíchejte. 
Těsto je velmi tuhé a já sama ho nakonec radši hnětu rukama. 

Když se těsto spojí, nechte jej ještě asi hodinu kynout. 

Po vykynutí zlehka propracujte a pak přendejte na plech.
Rozehřejte si troubu.

Uprostřed bochánku prostřihněte nebo nařízněte křížek. 

Pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a zasypte bohatě mandlemi.  
(letos jsem dala mandle jen půlené, byli větší, ale v troubě se perfektně upražily a byly vynikající - trochu hůře se díky nim bochánek krájí, ale ta chuť! :-) ) 

Vložte do vyhřáté trouby.
 

Doba pečení:  

Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut - poté asi deset minut na 160 stupňů.


Moje rada! pokud vám bochánek nahoře moc hnědne - přikryjte ho během pečení alobalem! 

Moje rada č. 2! udělejte z uvedeného množství kldině bochánky dva - budou se pak lépe krájet. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!