Velmi jednoduchý recept a zvlášť, máte - li pekárnu na kynutí těsta!
Mám svoje osvědčené kynuté těsto, ale na mazanec jsem chtěla vyzkoušet něco nového a byla to vynikající volba.
Inspiraci jsem hledala na internetu a ukládám si jej mezi oblíbené, protože chuť je dokonalá!
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru (používám bio vanilkový)
200
ml mléka
120 g másla
3 žloutky
3 lžičky sušeného droždí (30 g droždí)
špetka soli
rozinky(můžete namočit v rumu) a mandle(sekané) a množství ponechám na vaší chuti
vejce na potření
mandle na posypání
Z kuchyně:
kuchyňská váha s (dovažováním)
velká plastová mísa
4 keramické misky
odměrka
lžičky
lžíce
nůž
vařečka
vidlička
mašlovačka
nůžky nebo ostrý nůž
pačící papír
plech
Postup:
Necháte - li těsto kynout v pekárně - je to skoro bez práce - odvažte a odměřte si potřebné množství surovin.
Pak už jen nalijte všechny tekuté složky do pekárny a nasypejte všechny sypké ingredience.
Zapněte program těsto a hurá!
Za zhruba hodinku a půl máte hotovo.
Pokud na to jdete tradičně.
Připravte si všechny suroviny.
Odvažte si do velké mísy mouku a do malé misky cukr.
Odvažte máslo a nechte v další malé misce hodně povolit (určitě můžete použít i fígl s mikrovlnkou).
Oddělte si žloutky od bílků.
Odměřte si mléko, lehce ho prohřejte, ať je vlažné.
Pak do něj nasypte trochu cukru a rozdrobte potřebné množství droždí.
Promíchejte a nechte na teplém místě vyjít kvásek.
Do mouky přidejte špetku soli, nasypejte cukr a vanilkový cukr a promíchejte.
Udělejte důlek a nalijte tam kvásek.
Pak přidejte žloutky a trochu propracujte vařečkou.
Poté vsypte rozinky a nasekané mandle.
Přilijte (chladné, ale tekuté) máslo.
Pečlivě promíchejte.
Těsto je velmi tuhé a já sama ho nakonec radši hnětu rukama.
Když se těsto spojí, nechte jej ještě asi hodinu kynout.
Po vykynutí zlehka propracujte a pak přendejte na plech.
Rozehřejte si troubu.
Uprostřed bochánku prostřihněte nebo nařízněte křížek.
Pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a zasypte bohatě mandlemi.
(letos jsem dala mandle jen půlené, byli větší, ale v troubě se perfektně upražily a byly vynikající - trochu hůře se díky nim bochánek krájí, ale ta chuť! :-) )
Vložte do vyhřáté trouby.
Doba pečení:
Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut - poté asi deset minut na 160 stupňů.
Moje rada! pokud vám bochánek nahoře moc hnědne - přikryjte ho během pečení alobalem!
Moje rada č. 2! udělejte z uvedeného množství kldině bochánky dva - budou se pak lépe krájet.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše postřehy a komentář!