Potřebujete efektní moučník?
Tady je!
U našich dětí měl obrovský úspěch.
A to nejen díky tomu, že je výborný.
Ale hlavně proto, že se vyřádili už při jeho výrobě.
Příprava se zdá složitější, ale recept je jednoduchý, takže se do něho pusťte beze strachu.
Suroviny:
na tmavé těsto:
100 g másla
200 g bílého jogurtu
2 vejce
2 vejce
170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinkového prášku
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
1/2 vanilkového pudinkového prášku
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
na světlé těsto:
150 g másla
300 g bílého jogurtu
3 vejce
250 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
3/4 sáčku vanilkového pudinkového prášku
3/4 sáčku prášku do pečiva
hera nebo máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
90 g moučkového cukru
3/4 sáčku vanilkového pudinkového prášku
3/4 sáčku prášku do pečiva
hera nebo máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Z kuchyně:
Kuchyňská váha (s dovažováním)
Ruční šlehač
2 velké plastové mísy
2 keramická misky
příborový nůž
lžíce
stěrka
forma na chlebíček
malý pekáček
pečící papír
vykrajovátko zajíčka
mřížka na odložení plechů
Postup:
Připravíme si všechny ingredience, připravíme si pekáček a vyložíme jej pečícím papírem (nechala jsme koukat delší okraje - hotový plát těsta se pak dobře vyndavá.)
Zapneme troubu a předehřejeme ji.
A začneme s tmavým těstem.
Do menší plastové misky si navážíme mouku, přidáme vanilkový puding a prášek do pečiva.
Sypkou směs promícháme a dáme stranou.
Do malé keramické misky navážíme potřebné množství jogurtu.
Do velké mísy odvážíme potřebné množství másla.
Dovážíme cukr a vedle do keramické misky rozklepneme vejce.
Ručním šelahčem vyšleháme máslo s cukrem do světlé hmoty. Postupně zašleháváme vejce.
Snížíme otáčky a vyklopíme jogurt. Nakonec pomalu zašleháme sypké ingredience.
Lžící pak vmícháme kakao.
Promícháme a hotové těsto vložíme do připraveného malého pekáčku.
Vložíme do vyhřát trouby a pečeme 12 - 15 minut.
Mazitím si vymažeme a vysypeme formu na chlebíček.
(v mém případě si ještě umyjeme plastové mísy)
A připravíme si světlé těsto.
Opět do menší plastové mísy namícháme všechny sypké ingredience. Tedy odvážíme mouku, přidáme pudinkový prášek a kypřící prášek.
Do velké plastové mísy navážíme máslo a přidáme cukr.
Vyšleháme do světlé hmoty a zašleháme postupně vejce.
Přidáme jogurt, lehce zašleháme a nakonec vsypeme suché igredience.
Dobře promícháme a necháme odpočívat v lednici.
Vyndáme si z trouby hotové tmavé těsto, vyndáme jej z pekáčku a necháme ho chladnout na pečícím papíře na mřížce.
Po vychladnutí z těsta vykrajujeme požadované tvary.
(já měla malé pomocníky a tak jsme zajíčkovi občas špatně vykrojili tlapky nebo ouško - ale s těstem se pracuje dobře, nechte ho dobře vychladnout)
(já mezitím troubu nenechám zahálet a upekla jsem ještě domácí pizzu k večeři)
Následně si vyndejte těsto z lednice a přelijte nebo lžící přendejte maenší část těsta na dno formu na chlebíček. Vrstva nemusí být nijak vysoká.
Pak postupně pokládejte vykrájené tvary tmavého těsta do středu formy.
Zajíčky stavte velmi blízko u sebe a nebojte se je na sebe pořádně přimáčknout.
Když zaplníte celou formu, nalijte kolem zbylou větší část světlého těsta.
Dejte péct do trouby.
Upečení dobře zkontrolujete špejlí.
Hotový dezert nechte vychladnout na mřížce.
Před vyndáním z formy můžete strany oříznout kuchyňským nožem, půjde pak lépe vyklopit.
Doba pečení:
Tmavé těsto pečeme na 180 stupňů asi 15 minut
Celý chlebíček pečeme na 180 stupňů asi 45 minut
Celý chlebíček pečeme na 180 stupňů asi 45 minut
Receptem mě opět inspirovala Zuzka a víte, co?
Mrkněte i Vy k ní na blog - cobudedobreho.cz
Opravdu samé dobroty tam má!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše postřehy a komentář!