čtvrtek 12. března 2015

Tvarohový dort s polovičním raw korpusem...

Zkusit raw stravu mě láká už hodně dlouho. 

Zejména proto, že jsem zjistila, že je to to nejlepší, co jsem zatím pro svoje zažívání mohla udělat. 

Popravdě jsem se ale stále neodhodlala pracovat s živými ingrediencemi a postupy. 

A i proto tento recept je takovým polovičním raw zákuskem. 

Využila jsem inspiraci od Zuzky a propojila ji se surovinami, které mám doma a vznikl zdravý zákusek k odpolední kávě. 

Kdo jste nikdy nezkusil žádnou raw věc? 

Budete asi hodně překvapeni chutí. 

A nic si nenamlouvejme - většině lidí to prostě nechutná. 

Zato moje děti! Ty si přidávaly! 

Což mě potěšilo natolik, že i manželova kritika mou euforii ze zdravého pečení nemohla zkazit!

Ale doporučuji - nenechte se odradit a testujte. 

Tento recept obsahuje suroviny, které by žádný pravověrní raw jedlíci zřejmě neuvítali
Mně to naopak vyhovuje. 

Nenásilně a postupně využívat zdravé věci. 
 


Vyzkoušejte a upečte si tvarohový dort s "napůl" raw korpusem.

Suroviny:

Korpus: 

2 hrnky jemných ovesných vloček 
1 hrnek mletých ořechů (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy) 
5 lžic rýžového sirupu 
(lze nahradit třtinovým cukrem - 3 lžíce)
110 g  rozpuštěného másla 

Náplň:

3 tvarohy
1 zakysaná smetana 
2 vejce 
5 lžic rýžového sirupu 
(pokud nemáte můžete nahradit třtinovým cukrem)


Z kuchyně: 

kuchyňská váha 
 velký hrnek 
 3 plastové mísy
malá miska 
lžíce
příborový nůž
ruční šlehač 
dortová forma 
pečící papír 

Postup:

Připravte si všechny potřebné suroviny na kuchyňskou linku. 
Dno dortové formy vyložte pečícím papírem. 
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. 
 Odvažte si potřebné množství másla a v malé keramické misce ho rozehřejte.
Do středně velké mísy nasypte vločky, ořechy, nalijte rýžový sirup a rozpuštěné máslo. 
Vypracujte drobenku. 
Tu pak napěchujte do připravené dortové formy. 
Dejte předpéct asi na pět minut. 
(je to trochu lepivé, použijte lžíci ... ale nádherně to voní)

Mezitím si oddělte žloutky do velké plastové mísy. 
Do nejmenší dejte bílky. Ty ušlehejte do tuhého sněhu. 
Ke žloutkům vlijte rýžový sirup. 
Přidejte tvaroh a zakysanou smetanu. 
Vše na mírné otáčky společně prošlehejte. 
Do hotové směsi pomalu přimíchejte bílky. 

Nezapomeňte vyndat korpus ;-) 

Na mírně vychladlý korpus pak vlijte tvarohovou náplň. 

djete péct do trouby, snižte teplotu a pečte necelou hodinu. 
(poprvé jsem v nové troubě vyzkoušela horkovzduch)
 

Doba pečení: 

Předpečení korpusu na 170 stupňů 
Pečení dortu na 160 stupňů  40 - 45 minut 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!