neděle 19. října 2014

Kokosovo citronové crinkles

Jestli chcete oslnit dokonalým vzhledem zákusku - pak crinkles jsou jedinou volbou! 



Čokoládové nebo ovocné - vždycky to bude vizuální bomba! 
Pokud tedy nebudete šetřit cukrem. 
Já to udělala. 
Nešetřila. 
A po vytažení z trouby jsem šla do kolen! 
Tohle bych chtěla vidět pořád! 
Nejdokonalejší skvost. 


Chuťově popravdě nevím:-) 
Byl to totiž můj první pokus a já nikdy jiné crinkles neochutnala.
Takže trocha teorie. 
Křupavá krustička, cukr dokonale vytvoří ty perfektní praskliny a uvnitř by měla zůstat vláčná hmota. 
Splnila jsem všechno. 
Je fakt, že kokos udělá hmotu poněkud hutnější. 
Ale protože miluju citron, celkovou tuhost jsem si odpustila. 

Suroviny:  

240g hladké mouky
90g kokosu
2 lžičky kypřícího prášku 
150g cukru krystal 
2 vajíčka 
60g změklého másla 
nastrouhaná kůra z jednoho citronu 
(zkusila bych příště i pár kapek šťávy) 

4 vrchovaté lžíce moučkového cukru na obalení 

Z kuchyně:

kuchyňská váha s dovažováním 
ruční mixér
3 různě velké plastové mísy
1 malá miska
struhadlo
lžíce 
lžičky 
vařečka

pečící papír a plech


Postup: 

Připravíme si všechny ingredience, odvážíme si potřebné množství másla a necháme jej dobře povolit.
Do malé misky si rozklepneme obě vajíčka. 
Do menší plastové mísy si odvážíme mouku a kokos. 
Přidáme dvě lžičky kypřícího prášku a vše dobře promícháme. 
Do velké plastové mísy si odvážíme krystalový cukr a přidáme změklé máslo.
Vyšleháme do světlé pěny a postupně zašleháme obě vejce. 
Přistrouháme citronovou kůru a popřípadě přimícháme pár kapek citronu.
Do této hmoty vmícháme sypké ingredience. 
Vznikne hutnější těsto. 
To vložíme na chvíli do lednice. 

Mezitím si zapneme troubu. 
Do nejmenší plastové mísy si připravíme moučkový cukr.
Vyndáme těsto a tvarujeme kuličky. 
(velikost záleží čistě na vás, dělala jsme menší golfové míčky a vyzbylo asi na 22 kuliček - pozor! kuličky se při pečení maličko zvětší) 
Kuličky velmi důkladně obalíme v moučkovém cukru. Nebojte se a neštřete! :)

Hotové kuličky dejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby.



Doba pečení: 

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 15 minut


Určitě to není špatný zákusek! 

A hlavně se blýsknete dokonalým vzhledem! 
Musím to říkat pořád dokola, ale nemůžu se na ně vynadívat. 

Znáte crinkles? 
Napište mi, jak mají vlastně chutnat a jestli stojí za to zkusit ty čokoládové? :)  

3 komentáře:

  1. Ahoj, já znám pouze ty čokoládové (s instantní kávou) a je to jeden z nejlepších zákusků / dobrůtek k odpolední kávě. Normálně zbožňuju jak buchty, koláče, tak tiramisu a jiné šlehačkové / tvarohové dezerty, ale čokoládové crinkles jsou prostě pro mě jedna z největších bomb. Zkusila bych někdy i nějak nakombinovat čoko s mátou. Takže já určitě doporučuju vyzkoušet! Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky je mám moc ráda! s čokoládovými mám jediný problém - vždycky mi na nich navlhne ten cukr...to mi jiné nědělají?? ale na chuti to neubírá :D kombinace s mátou musí být luxusní!

      Vymazat
  2. Já dělám čokoládové a jsou super. Krusta je tvrdá, ale uvnitř jsou krásně měkké a čokoládové:o) Něco jako rumové perníčky (teda ne chuťově, jen konzistencí:o)).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!