pondělí 20. října 2014

Profiteroly se šlehačkou ....

Taky jste si vždycky mysleli, že odpalované těsto je vrcholem cukrářské školy?  

 Já tedy ano:) 
Protože udělat větrník umí (podlě mě) jen cukrárna. 
Opak je pravdou! 

Profiteroly jsou dokonale jednoduché! 


 
Poprvé jsem je dělala na slano. 
Neplněné, jen se sýrem v těstě. 
A ano! 
Může za to Markéta :) 

Blog Kitchenette je důkazem, že úspěch dělají fotky. 
(nehledě na to, že její recepty jsou vynikající) 
Uvařila bych a upekla podle ní i největší nedobrotu, protože na fotkách je to nepřekonatelně neodolatelné :-) 

Ale pokud chcete něco rychlého a zaručeně použitelného pro všechny příležitosti - pak odpalujte!  

Suroviny: 

těsto: 

70g hladké mouky 
50g másla 
2 vejce 
150ml vody 

náplň:  

šlehačka 
pudinkový krém 

 posyp a dochucení: 

moučkový cukr 
vanilkový cukr 
kakao 
karamel 

Z kuchyně:  

kuchyňská váha (s dovažováním) 
ruční mixér 
odměrka
menší hrnec 
plastová mísa 
keramická miska 
nůž 
lžíce
lžičky 

plech a pečící papír
špejle

Postup: 

Připravte si všechny suroviny. 
Odměřte a odvažte potřebná množství. 
Do hrnce dejte vodu a máslo. 
Zahřívejte. 
Až se máslo rozpustí, přiveďte k varu a odstavte. 
Vsypte mouku a vraťte zpět na sporák. 
Za stálého míchání vytvořte kompaktní těsto. 
Zahřívejte a odpalujte. 
Po chvíli bude těsto držet velmi dobře pohromadě a vytvoří lesklou kouli. 
Dobře se odděluje od stěn a na dně kastrůlku se utvoří vrstvička těsta.
Sundejte ze sporáku a nechte chladnout. 
(Markétin recept doporučuje minimálně 15 minut)

Připravte si mixér a k ruce misku s dvěma vyklepnutými vejci. 
Těsto si přendejte do plastové mísy a začněte mixovat. Postupně k němu přidejte vejce. Mixujte, dokud nebude směs hladká.  

 Následně si připravte plech s pečícím papírem. 
Tvořte kuličky (určitě můžete použít zdobící sáček, ale mě nebaví ho vymývat :) takže tvořím nepravidelné kuličky dvěma lžičkami. 
Těsto se lepí, ale pracuje se s ním dobře.
Z jedné dávky vytvořím pravidelně tak 15 bochánků. 

Vložte do předehřáté trouby.  

připravte si náplně - podle chuti a nálady. 

Já tentokrát jen vyšlehala smetanu a naplnila obyčejně lžičkou. 

Doba pečení: 

Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 až 18 minut. 

Po upečení dozlatova troubu vypneme - špejlí propícháme každý profiterol (z jedné boční strany) a necháme ve vypnuté a otevřené troubě ještě asi 5 minut.
Poté vyjmeme a necháme prochladnout.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!