Taky jste si vždycky mysleli, že odpalované těsto je vrcholem cukrářské školy?
Já tedy ano:)
Protože udělat větrník umí (podlě mě) jen cukrárna.
Opak je pravdou!
Profiteroly jsou dokonale jednoduché!
Poprvé jsem je dělala na slano.
Neplněné, jen se sýrem v těstě.
A ano!
Může za to Markéta :)
Blog Kitchenette je důkazem, že úspěch dělají fotky.
(nehledě na to, že její recepty jsou vynikající)
Uvařila bych a upekla podle ní i největší nedobrotu, protože na fotkách je to nepřekonatelně neodolatelné :-)
Ale pokud chcete něco rychlého a zaručeně použitelného pro všechny příležitosti - pak odpalujte!
Suroviny:
těsto:
70g hladké mouky
50g másla
2 vejce
150ml vody
náplň:
šlehačka
pudinkový krém
posyp a dochucení:
moučkový cukr
vanilkový cukr
kakao
karamel
Z kuchyně:
kuchyňská váha (s dovažováním)
ruční mixér
odměrka
menší hrnec
plastová mísa
keramická miska
nůž
lžíce
lžičky
plech a pečící papír
špejle
špejle
Postup:
Připravte si všechny suroviny.
Odměřte a odvažte potřebná množství.
Do hrnce dejte vodu a máslo.
Zahřívejte.
Až se máslo rozpustí, přiveďte k varu a odstavte.
Vsypte mouku a vraťte zpět na sporák.
Za stálého míchání vytvořte kompaktní těsto.
Zahřívejte a odpalujte.
Po chvíli bude těsto držet velmi dobře pohromadě a vytvoří lesklou kouli.
Dobře se odděluje od stěn a na dně kastrůlku se utvoří vrstvička těsta.
Sundejte ze sporáku a nechte chladnout.
(Markétin recept doporučuje minimálně 15 minut)
Připravte si mixér a k ruce misku s dvěma vyklepnutými vejci.
Těsto si přendejte do plastové mísy a začněte mixovat. Postupně k němu přidejte vejce. Mixujte, dokud nebude směs hladká.
Následně si připravte plech s pečícím papírem.
Tvořte kuličky (určitě můžete použít zdobící sáček, ale mě nebaví ho vymývat :) takže tvořím nepravidelné kuličky dvěma lžičkami.
Těsto se lepí, ale pracuje se s ním dobře.
Z jedné dávky vytvořím pravidelně tak 15 bochánků.
Vložte do předehřáté trouby.
připravte si náplně - podle chuti a nálady.
Já tentokrát jen vyšlehala smetanu a naplnila obyčejně lžičkou.
Doba pečení:
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 až 18 minut.
Po upečení dozlatova troubu vypneme - špejlí propícháme každý profiterol (z jedné boční strany) a necháme ve vypnuté a otevřené troubě ještě asi 5 minut.
Poté vyjmeme a necháme prochladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za vaše postřehy a komentář!