středa 8. října 2014

Co zbylo? aneb tvarohová bábovka

Minulý týden se mi podařilo zachránit pár kousků! 
Takže vám je (sice se zpožděním) představuji! 

Tvarohová bábovka (zaručeně nejlepší na světě:) 

 
Vím, že to tady říkám často, ale tohle je opravdu to nejlepší tvarohové těsto! 
(logicky to tady musím psát, nedoporučila bych vám žádnou nejedlou, neodzkoušenou věc :)  

Recept jsme poprvé získala před dvěma lety od své kamarádky Ilonky (napsala jsme si ho do sešitu a nazvala ho Ilčino tvarohové těsto:) 
Teprve nedávno mi Ilka prozradila, že je to recept z časopisu Apetit (sakra, oni tam snad mají recept i na štěstí :)

Ale pečte ho rozhodně, ať je od koho chce! Stojí za to! 

Ačkoliv je při postupu potřeba ušlehat sníh, nebojte se! 

(ano, dřív jsem těsta, kde se dělalo "něco" navíc záměrně vyřazovala pro obtížnost - ale pak zjistíte, že je to úplná hloupost... protože ani šlehání sněhu...ani kynutí těsta...nejsou nic pro vyšší cukrářskou ... a zvládnete to levou zadní)  



Suroviny: 

250g krupicového cukru 
160g másla 
3 - 4 vejce 
500g tvarohu 
200g dětské krupičky (v nouzi i hrubá mouka :) 
prášek do pečiva 
1/2 citronu (šťáva a kůra) 

hera nebo máslo na vymazání formy 
hrubá mouka nebo kokos na vysypání formy 

Z kuchyně: 

kuchyňská váha (s dovažováním)
ruční šlehač
tři plastové mísy 
lžíce 
nůž 
struhadlo
kuchyňská stěrka  

 Postup: 

Připravíme si všechny ingredience. 
Necháme povolit máslo.
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme jí kokosem (škoda, že jsme ho tentokrát neměla :( ) nebo hrubou moukou. Odložíme stranou.
Zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 stupňů. 

Do malé misky si stranou odvážíme krupičku a přimícháme k ní prášek do pečiva.
Oddělíme postupně bílky a žloutky (žloutky dejte do největší mísy, budete v ní pak míchat všechno těsto). 
Vyšleháme bílky do tuhého sněhu a dáme chvíli stranou.
  Omyjeme si citron, překrojíme ho na půl a nastrouháme na žloutky citronovou kůru. Přes ruku pak vymačkáme citronovou šťávu. Přidáme rozehřáté máslo. A nakonec dovážíme cukr. 
Vše vyšleháme do světlé pěny. 
Postupně pak přidáme tvaroh. (můžeme už vmíchávat ručně)
Do tvarohové hmoty nyní přidáme sypké ingredience, promícháme. 
Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh. 
Těsto je jemné a není příliš tekuté. 

Vše přendáme do formy. 

Doba pečení: 

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 60 minut



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!