čtvrtek 9. dubna 2015

Banánové lívance ze špaldové mouky

Moje děti milují sladké. 
 
Co do mlsání....chci být přísná maminka! 
Ale zase nejsem extrémním zastáncem žádného sladkého za jakoukoli cenu. 
Takže hledám a vymýšlím varianty, jak docílit dokonalé rovnice zdravé = sladké = dobré.

Díky mojí kamarádce Báře mám dnes variantu dokonalé snídaně! 
Splňuje nároky všech. 
Je dost sladká, zdravá a ke všemu ještě rychlá. 

Banánů se nám totiž díky pomlázce urodilo dost. 
Jsem ráda, že se část rodiny zřekla oblíbených čokolád a obdarovala moje děti ovocem. 
Ovšem vymyslet, co s patnácti banány, které rychle hnědnou a neladí oku? 
(a že už jsou fakt i nefotogenické, to můžete zhodnotit na poslední fotce tady :D)
Měli jsme smoothie, babánové pyré a pořád jich nějak neubývalo. 

Chtěla jsem z nich něco péct, ale neměla jsem tenhle týden tolik času.  

Nakonec rozhodlo přání o palačinkách. Ale těch je vždy hromada a jejich smažení trvá dlouho.  A do toho se mi po ránu opravdu nechce.

Takže nápad na tyhle rychlé lívance se mi skvěle hodil. 

Suroviny:

2 banány 
2 vejce 
6-8 lžic celozrnné špaldové mouky 

kokosový olej na smažení 

banán na ozdobu 
javorový sirup na přelití

fantazii se ale meze nekladou - použijte na ozdobu jogurt nebo vynechte (jako jsem to udělala já mladšímu synovi) javorový sirup

Z kuchyně: 

menší plastová mísa 
lžíce 
vidlička 
keramická miska 
pánev na smažení 
obracečka 

 Postup: 

Připravte si všechny ingredience. 
Do plastové mísy pokrájejte oba banány a rozmačkejte je vidličkou. 
Do keramické misky si rozklepněte obě vejce, lehce prošlehejte a vlijte na banány. 
Krátce promíchejte. 
Do mísy pak přidávejte po lžících mouku. 
Po každém přidání mouky dobře promíchejte směs vidličkou, ať se mouka dobře spojí. 

Celkovou konzistenci těsta nechám na vás, mně vyhovuje mít jej trochu hustší. 

Na pánev si dejte lžíci kokosového oleje a nechte rozehřát. 
Lžící kladete na pánev těsto a tvarujete do malých koleček. 
Opékejte krátce z každé strany. 

(Sama si je z pánve přendavám na talířek s papírovou kuchyňskou  utěrkou a suším přebytečný olej (i když u kokosového to není tolik třeba), teprve pak servíruji na talířky)


Doba přípravy:

do 15 minut 


A mám drb o tom, že i Bára se chytá na svůj blog s recepty - tak to se těšte,protože tam teprve budou čekat skvosty!

1 komentář:

  1. Vynikající! Díky za recept! Co kdybych přidala hrst kokosu? Šlo by?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!