čtvrtek 11. září 2014

Cheescake s malinovým želé

Cheescake je můj nejoblíbenější dort. 
A přesto, ten nejlepší jsem zatím jedla z krabice od Dr. Oetkera :)   
(na blogu má být člověk prý skutečně upřímný:)
Vážně? Bohužel! Proboha! (no dosaďte si slovo jaké chcete)
Nejsem žádná školená kritička jídla.
Jím, co mi chutná. 
A krabicový je prozatím ten nejlepší, co jsem ochutnala 
(a to jsem jedla cheescake i v nejslavnějším pražském Cheecupu:)

Nikdy jsem ale nejedla žádný skutečně domácí. 
Ani jsem se nikdy neodvážila ho sama udělat.

Tak jsem se jednoho dne rozhodla tuhle svou nedokonalost pokořit. 
Vrhla jsem se na něj po hlavě. 



Inspiraci jsem čerpala z jednoho portálu pro maminky.  
(věděli jste, jak moc teď frčí pečení a vaření na mateřské? kupte si zrcadlovku a vrhněte se do toho s námi :)
Spojila jsem dva recepty, které tam Zuzka měla (původní recepty budou nejspíš upravené z časopisu Apetit) a vyšla z toho dokonalá kombinace chutí a barev. 
(navíc opravdu tak dobrý jako z krabice :)

Suroviny:

na korpus: 

1 a půl balení sušenek (použila jsem Lotus s karamelovou příchutí)  
140 g másla 

(sušenky jsou poměrně mastné, což při jídle na samotném korpusu není cítit, ale dort, díky pečícímu papíru na dně, teče - což nevypadá dobře na fotkách, ale věřte, že na chuti to nemění vůbec nic - přesto si říkám, že příště ho zkusím udělat z křehkého těsta)

na náplň:  

750 g tvarohu (3 vaničky)
200 ml zakysané smetany 
120 g gervais (1 větší kelímek) 
150 g cukru krystal 
3 vejce 
4 vrchovaté lžíce hladké mouky

na malinové želé: 

2 plechovky malin 
dortové želé

  Z kuchyně:

kuchyňská váha (s dovažováním)
2 velké misky 
2 menší misky  
nůž 
lžíce 
metlička
kuchyňská stěrka 

pevný igelitový sáček 
palička nebo váleček

dortová forma a pečící papír
nůžky 

hrnec 
nádoba, odměrka (minimálně 500 ml) 
vidlička

Postup:  

Připravte si všechny suroviny na kuchyňskou linku. 
Dortovou formu vyložte pečícím papírem. 
(moje premiéra, šlo to skutečně dobře, okraje jsme nastřihla a vyložila tak i hrany dortové formy)
Zapněte si troubu a předehřejte ji na 180 stupňů. 
Potřebné množství sušenek vložte do igelitového sáčku a rozdrďte.
(ano, můžete využít robota, ale já ho nemám :)  
Poté je vsypte do jedné z větších plastových misek.
Rozehřejte máslo a vlijte ho do mísy na rozdrcené sušenky, promíchejtze lžící a rukama propracujte. 
(nebojte se, drolí se stále, nevznikne kompaktní těsto)
Přendejte do dortové formy a upěchujte na dno. 
(vznikla docela velkorysá vrstva, měla jsem obavy z malého množství, ale zbytečně)
V druhé plastové míse prošlehejte tvarohy, smetanu, gervais, vejce a cukr s moukou. 
(Jde to velmi snadno v ruce metličkou, není třeba ručního šlehače) 
Tekutou směs pak vlijte na korpus ze sušenek. 
Uhlaďte a vložte do trouby. 

Malinové želé budeme připravovat až za několik hodin, kdy bude upečený dort zcela vychladlý. 
Po otevření obou plechovek slijeme do nádoby všechnu kompotovou šťávu. 
(vyšlo to zhruba kolem 400 ml)  
Do hrnce vlijeme zbytek kompotu a maliny trochu pomačkáme
 (já navíc přidala dvě lžíce domácí malinové marmelády).
 Následně vlijeme šťávu smíchanou s práškem na želé.  
Necháme ohřát a provařujeme asi jednu minutu. 
Necháme zchladnout, aby želé nebylo příliš horké a mohlo se nalít na upečený dort. 
Přelijeme dort, uhladíme.

Celý dort nakonec vložíme do lednice na několik hodin.

Doba pečení:

pečte nejprve na 180 stupňů zhruba 10 minut
následně pečte na 100 stupňů asi 30 minut 
troubu poté vypněte a dort nechte ještě asi 60 minut uvnitř 
pak pootevřete dvířka trouby a ještě hodinu nechte dort stát v troubě 
teprve pak vyndejte a nechte zcela zchladnout při pokojové teplotě  


4 komentáře:

  1. výborný, vid? já taky cheesecaky a různé tvarohové dorty, řezy fakt můůůžu. já také o víkendu pekla cheesecake :-) nejedla jsem ani doma nedělala originální new york cheesecake ( s originální náplní z philadephia), ale zajímalo by mne jak chutná originál, bez tvarohů a "levnejších" tvarohových sýrů....a máš pravdu- vaření - pečení- focení je ted celkem fenomenální záležitost :-) :-) :-) Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, je dokonalý!!! domáci je domácí!!! krabicový házím za hlavu :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Já dělám tenhle: http://www.nejlepsi-cheesecake.cz/cesky-cheesecake/ a je taky mňamózní!!! lučinu míchám v různém poměru s tvarohem (podle toho, co je v ledničce) a sušenky už jsem taky jednou míchala s piškoty ;) jinak tu asi budu muset vyzkoušet víc věcí! děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za tip! Tyhle experimenty s pomery a michanim jsou nejlepsi..hlavne si pak vzpomenout,ktera byla ta nejlepsi kombinace;-)

      Vymazat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!