neděle 31. srpna 2014

Domácí bezinkový likér

Pamatuji si, že ho dělávala moje babička. 
Ale nikdy jsem ho neochutnala. 
Až dnes. 
Udělala jsem svůj první domácí likér. 


Recept je ze starého sešítku. 
Ale když jsem hledala na internetu, není to žádný tajný babiččin poklad. 
Přidejte nebo uberte pár ingrediencí a podobných návodů na přípravu koluje spousta.
Můžete si taky zkusit vytvořit recept vlastní, prostoru je dost.
(zejména v poměru cukru a alkoholu to bude rozhodující)
Přiznávám, že napoprvé jsem ale neexperimentovala. 
Výsledkem je sladký a ne moc silný holčičí likér.
(tak se o něm vyjádřil můj muž)
Pokud ale nemáte nic proti griotce - pak se do bezinkového likéru směle pusťte. 

Suroviny: 

4 l bezinek (odšťopkovaných a omytých) 
2 citrony 
3 lžičky mleté kávy 
6 hřebíčků 
3 lžičky skořice
2 kg cukru  
2 balíčky vanilkového cukru 
1,5 l rumu 

Z kuchyně:  

Velký hrnec (cca kolem 5 l) 
Menší hrnec 
Sítko
Plena nebo plátýnko na přecezení 
Vařečka 
Lžičky  
Naběračka 
Sklenice na hotový likér (cca 4 ks po 1l) 
Odměrka (1l)
Prkénko 
Nůž 
Trychtýř 

Postup:  

Nejprve si otrháme zralé bezinkové bobule. 
(stačil mi nasbírat malý proutěný košík)
Otrháme kuličky ze stonků. 
(doporučuji pracovat venku, kuličky mají tendenci se rozutíkat - a není to navíc úplně jednoduchá práce:)
Odměříme si 4 litry bobulí. 
Propláchneme a dáme do hrnce. 
Zalijeme vodou, aby bobule byly potopené.
Přivedeme bezinky k varu.
Připravíme si citrony.
Okrájíme kůru a pečlivě je zbavíme pecek. 
Pokrájíme na plátky.
K bezinkám přidáme mletou kávu, promícháme a asi dvě minuty zavaříme. 
Poté přihodíme skořici, hřebíček a opět chvíli povaříme (asi 2 minuty) 
Vhodíme citron a necháme ještě pár minut zavařit. 
Poté vypneme a necháme odležet na chladném místě. (já jsem si vše připravila během podvečera a nechala přes noc zchladnout venku)
Další den přecedíme bezinky do druhého kastrolu. (měla jsem malý i druhý největší hrnec v naší domácnosti, takže jsem si pěkně umyla původní obří kastrol od tefalu a přecezenou šťávu jsem si tam všechnu přelila zpět:) 
Přivedeme k varu a přidáme postupně všechen cukr. Promícháme, pár minut zavaříme a opět vypneme a necháme zchladnout. 
Nakonec dolijeme rumem. (klidně smíchejte litr rumu a trochu tvrdší slivovice - můj muž mi ji nechtěl dovolit, že prý si ji nenechá kazit :)
Zchladlou šťávu přelijte do čistých lahví, uzavřete a dejte do chladu.





3 komentáře:

  1. Martí, já přijdu na skleničku likéru :-) m ho dělávali taky kdysi, úplně se mi vybavila ta chuť a vzpomínky :-) ....a máš na fotkách krásné zátiší - co to máš za ty dřevěné korálky?
    Bára

    OdpovědětVymazat
  2. Ty dřevěné korále jsem koupila kdysi klukum na navlekani..minuly mesic visely na jednom blogu jako dekorace,tak je mam taky;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha :-) vypadá to dobře....už se těším na novou kuchyň, sice si na ní ještě počkám nějakou chvíli, ale kdo si počká ten se dočká :-) a pak si ji budu taky "šperkovat" Bára

      Vymazat

Děkuji za vaše postřehy a komentář!